Kolumni Riihimäen muistomerkeistä Risto Nihtilän kirjoittamana.
Kun goglaatte hakusanat Riihimäen junamuseo, saatte tietää, että Hyvinkäällä on Suomen rautatiemuseo. Onhan Riihimäelläkin Suomen lasimuseo, metsästysmuseo, taidemuseo, kaupunginmuseo ja työväentalomuseo. Viestimuseo on muutettu Hämeenlinnaan. Muistelemista Riihimäellä riittää myös muistomerkeissä hautausmailla ja katujen varsilla.
Riihimäkeläiselle nobelistille on omistettu koko Granitin aukio. Viestitoiminnassa uurastaneiden saavutuksille on omistettu Heikki Vaaran suunnitelmien mukaan vuonna 1968 valmistunut Viestimuistomerkki Kontiontien päässä. Riihimäki tunnetaan rautatiekaupunkina. Keskuspuiston laidalla on jykevä Kari Juvan Topparoikka-patsas vuodelta 1970 muistona Pietarin radan valmistumisesta100 vuotta aikaisemmin. Patsaassa seisoo miestä mustanaan. Miehet ovat jo varmaan eläkeläisiä, kun ratakin täyttää 150 vuotta. Aseman seinän muistolaatta kertoo lisää.
Hjalmar Gabriel Paloheimo oli pappi, joka teki elämäntyönsä maanviljelijänä, teollisuusmiehenä ja valtiomiehenä kehittäen Suomea, Loppea ja Riihimäkeä. Hänen sukunsa on jatkanut kehitystyötä monella alalla. Paloheimon patsas on paikallaan Riihimäen aseman edessä lähellä Paloheimo Oy:n konttorirakennusta. Riihimäen lasiteollisuus tunnetaan monimuotoisena kristalleista viinapulloihin. Moni riihimäkeläinen on puhaltanut lasia ja vielä useampi on puhaltanut lasiin. Niinpä Lasinpuhaltajan patsas on ansaitusti ihailtavana isona ja pienenä kaupungin keskustassa ja lasimuseon pihalla.
Riihimäellä on tehty aseita jo vuosikymmeniä. Niinpä asesepällekin on hankittu Asesepän puistoon nimikkopatsas. Sen lahjoitti Sako Oy vuonna 1971. Tärkeää rauhanomaisempaa työntekoa edustaa lapsenhoitoala. Lapsenlikka-patsas muistuttaa tästä Pääskypuiston kaunistuksena. Kyllä näyttelijän ammattikin työstä käy. Riihimäellä syntynyt Veikko Sinisalo on saanut muistolaatan Herajoen työväentalon seinään. Riihimäen teatterissa näytelleellä Risto Taulolla on hänelläkin oma muistolaattansa teatterissa ja muistomerkkinsä hautausmaalla.
Työnsä tehnyt 100-vuotias Heikki veturi on kunnostettuna saamassa loppusijoituspaikkansa kaupunginmuseon ja veturitallien väliseen rinteeseen.
Ystävällisin terveisin
Risto Nihtilä
Hyvinkää