VASTINE
Aamupostissa 15.6.2019 nimimerkki N.L. oli sitä mieltä, että Riihimäen kaupungin historiaa tuhotaan. Hän kysyi ihmeissään, missä Riihimäki-Seura on ja miksi se ei tee mitään.
Riihimäki-Seura on elossa ja voi hyvin. Teemme kotiseututyötä, jotta ihmiset tuntisivat kotikaupungin historiaa ja myös, että tulevaisuuden Riihimäki olisi yhtä kaunis ja hyvä paikka asua kuin nykyinen Riihimäki. On tärkeää vaalia menneisyyden arvoa, mutta myös tässä ajassa liikkuminen ja tulevaisuuteen katsominen on merkityksellistä kotiseuturakkauden ja yhteisöllisyyden kokemiseksi. Huomaamalla hyvän ja vaalimalla sitä kiitollisuudella jaksaa panostaa kehittämistyöhön ja olla avoin myös uudelle.
Riihimäki-Seura on ottanut vahvasti kantaa sekä päättäjien suuntaan että julkisuudessa Riihimäen kaupunginmuseon sijaintipaikan Rautatiepuistossa säilymisen puolesta. Kannanotossa nostetaan esille se hieno työ, jota kaupunginmuseon väki tekee yhdistämällä historian tähän päivään elävästi ja uutta kehittäen. Riihimäen kaupunginmuseo on meidän kaikkien yhteinen mummola, jossa huokuu historia ja iloinen, aktiivinen nykypäivä. Sijainti kaupungin keskustassa mahdollistaa tämän elävyyden. Paikka on kaikkien saavutettavissa niin lastenvaunuilla kuin rollaattorillakin. On sääli jos kaupunginmuseo siirretään museokeskittymään, joka sinänsä on Riihimäen upea kulttuurinen käyntikortti: lasimuseo, hyttikortteli ja erämuseo. Jos siirto tulevaisuudessa tapahtuu, on tärkeää, että Rautatiepuistoa kehitetään niin, että se säilyttää puistomaisuuden ja yhteisöllisyyden. Kannanotto museon sijainnin puolesta on kokonaan luettavissa seuran kotisivuilla www.riihimakiseura.fi.
Seuran kotisivulta voi lukea todella monipuolisesti Riihimäen historiasta ja löytää tietoa. Riihimäki-Seuralla on laaja kokoelma julkaisuja kaupungin historiasta ja olemme myös saaneet kaupungilta tukea, jotta ne on saatettu digitaaliseen muotoon myös tuleville sukupolville.
Kirjaston aulassa sijaitseva pienoismalli on saatu mukaan kaupungin koulujen kulttuuripolkuohjelmaan. Siinä tarkoitus on, että kaikki koululaiset tutustuisivat peruskoulun aikana myös kaupungin historiaan. Riihimäki-Seura ottaa toiminnassaan aina huomioon myös lapset ja nuoret. Laajassa yhteistyöhankkeessa Riihimäen kaupunginmuseon kanssa luodaan syksyksi vuorovaikutteista valokuvanäyttelyä Riihimäki-Seuran vanhoista palkintokuvista. Ihmisiä ikään katsomatta haastetaan kuvaamaan sitä, mitä mielikuvia nuo kuvat herättävät tässä päivässä. Näyttely avautuu Rakas Riksu-päivänä ja täydentyy ihmisten ottamilla valokuvilla ja vaikkapa maalauksilla Riihimäen kaupunginmuseon joulutapahtumaan asti. Tätä näyttelyä rakentamassa ovat myös mm. Riihimäen kuvataidekoulu, kansalaisopisto ja nuorisotoimen edustajia. Lisää tiedottamista on tulossa Rakas Riksu –tapahtuman yhteydessä.
Perinteinen Torstaikävelyohjelma vie meidät tänäkin vuonna niin kaupungin historiaan ennen rautateitä (viime torstaina) kuin tutustumaan Peltosaaren kaupunginosaan (ensi torstaina) tai vaikkapa Arolammilla sijaitsevaan bootsitehtaaseen heinäkuussa. Koko ohjelma on luettavissa kotisivulta ja facesta. Kävelyistä tiedotetaan myös mm. kirjaston ilmoitustaululla ja Aamupostin yhdistyspalstalla.
Olemme seurassa iloinneet jäsenistön lisääntyneestä aktiivisuudesta suuren suosion saaneen lyhtyvaelluksen jälkeen. Nyt jo suunnitellaan ensi vuoden toimintaa: Riihimäki 60 v. kaupunkina ja Riihimäki-Seura 85 v. yhtenä Suomen vanhimmista kotiseutuseuroista.
Olette kaikki lämpimästi tervetulleita mukaan Riihimäki-Seuraan vaalimaan vanhaa ja kehittämään uutta yhteisöllisyyden ja kotiseuturakkauden hengessä.
Kyllä Riihimäelle mahtuu sekä perinteinen uljas Lasinpuhaltajapatsas että ympäristöä ihmettelevä Eksynyt. Molemmat ovat muuten saatavissa Riihimäki-Seuran kortteina.
Päivi Katila,pj.
Riihimäki-Seura ry.