Riihimäki-seuran kesäretki 2011

Retki Hausjärven läntisiin kyliin

Jäsenretki tehtiin tänä vuonna Hausjärven läntisiin kyliin, Oitista radanrakentajien hautausmaalle, Syvänojan kylälle, Hausjoelle vanhan hopeasepän maille sekä tamppimyllylle eli entiselle huopa- ja sarkamyllylle.  Sitten ihailtiin Puujokea ja muisteltiin Koskilinnan tanssilavaa Varunteenkosken rannalla ja Kesärantaa Valkjärven rannalla. Ohitettiin vahavalimo ja Puujaan entinen koulu, nykyinen metsästysseuran talo ja Puujaan kartano, Sillanmäki sekä Lepomäki. Kävimme carting-radallakin Lavinnossa. Ihailimme Lavinnon taloja ja kylän hienoa vanhaa raittia, jota jokaisen kannatta käydä katsomassa. Piirivuoren (tai Pirunvuoren) sivuitse tulimme Turkhaudan kylään ja Ryttylään. Riihiviidan kautta tullessamme ihmettelimme kartanon emännän sodanaikaisia englantilais- ja neuvostoliittolaissuhteita.

Kahvitauon pidimme Riihimäellä lasimuseon kahvilassa. Sitten jatkoimme matkaa Patastenmäen sillan itäpuolelta Soittajankatua pitkin Vahteristontietä pitkin Monnin suuntaan Hausjärvelle. Pyorähdimme kuitenkin vielä Arolammilla. Palasimme radan itäpuolelle ja tulimme Monniin. Sieltä  suuntasimme Hikiälle ja Erkylään, Selänojalle ja kirkonkylään.

Hausjäveläiset retkeläiset jäivät kyydistä Oitin kunnantalon pihassa, jossa kaikki matkalaiset kiittivät sydämensä pohjasta opastamme, Herra Hausjärveä, Lasse Toivolaa, joka opasti meitä jo toisen kerran mitä hienoimmalla tavalla entisen emäpitäjämme tuntemuksessa.

Todellinen Hausjärvi-tietäjä Lasse Toivola

Rautatien rakentamisen vuoksi kuivattu Hausjärvi peltomaisemana.

Erkylän kartano ja vanha maitohuone paroonin torneineen Ometanmäellä.

Hausjärven kirkon remontti valmistuu elokuussa tänä vuonna.

Paluu kotipesään Riihimäelle Hausjärven Liikenteen bussilla toimitusjohtaja Olli-Pekka Hynösen luotettavalla kyydillä.