Kesäretki 2012

Riihimäki-Seuran jäsenretki 27.5. Lopelle

Tutustumiskohteina olivat mm. Vanhakosken mylly, Pilpalan Liitontalo, Salonkylän pienviljelijäyhdistyksen talo, jonka yhteydessä  on perinnetalo. Kuulemme myös Rautakosken historiasta. Pysähdyspaikoissa oppaina ovat loppilaiset asiantuntijat.

Hausjärven Liikenteen bussilla Vanhakosken kauniin miljöön portille. (ET)

Vanhakosken myllyn emäntä ja oppaamme Helena Törhönen yllään kaunin perinnepuku ja Lopen muinaisriipus. Kuvannut Markku Kuivalahti (MK)

Vanhakosken myllytonttu päiväköllöttelyllään  (MKi)

Vanhakosken mylly (MK)

Vanhakoski  (MK)

Vanhakosken sähkölaitoksen muuntaja  (MK)

Piian aitta (MK)

Kuljetuskaluja myllyn seinällä (MK)

Teknisempiä kulkuvälineitä (MK)

Työvälineitä (MK) ja monttöörin maailmaa (ET)

Vanhakosken sähköturpiinia (MK)

Myllynratas (ET)

Vanhakoskelta suunnistimme kapealle Hämeenlinnasta Raaseporiin ja Vihdistä Helsinkiin vievälle Vanhalle Meritielle ja siltä käännyimme kohti Läyliäisiä ja Pilpalaa.

Pilpalan Liitontalolla meitä odotti kyläpäällikkö Marjo Viitanen tuoksuvan kahvin ja itse leipomiensa makoisten pullien kanssa. Paljon kiitoksia myös kylätoimitakuvauksesta.

Pilpalan kyläyhdistyksen Liitontalo (MK)

Liitontalolle (ET)

Marjo Viiitanen (MK)

Vanha Kokkojuhlamainos Liitontalossa  (MKi)

Kolmas etappimme oli Salonkylä. Pienviljelijäiden yhdistyksen talolla meitä odottivat Antti Forsman ja Elvi  Forsman sekä Tarja toivonen.

Salo-Perinnemuseossa oppainamme toimineet puuhahenkilöt ja Antti ja Elsa Forsman. Lämpimät kiitokset hyvästä opastuksesta ja pitkäjännitteisestä perinteen talletustyöstä.

Kirjastonjohtaja Tarja Toivonen selvitti meille järvimalmin nostotyön käytännön 1800-luvun Rautakoskella. Tämä  tekniikka selvisi  tästä hyvästä selostuksesta, jonka havainnollistamiseksi museossa oli esillä nostovälineistöä ja järvimalmia eri muodoissaan, siitä irrotettua kuonaa ja myös kankirautaa.

Järvimalmia (MK)

Salo-Perinnemuseota (MK)

Puuhevosen talli (MK) ja tekeillä oleva Markku Tuomisen puuhevonen (MK)

Emme tohkeissamme tulleet kuvanneeksi Salonkylän Pienviljelijäyhdistyksen perinteikästä kylätaloa sen fasadipuolelta. Talo kuuluu Lopen rakennusperinteen arvokkaisiin kohteisiin. Niinpä kylälle tullaan vielä toistekin. Rautakoskelle meidän on parasta mennä bussia pienemmillä autoilla. Sydämelliset kiitokset kaikille loppilaisille kulttuuriperinnön vaalijoille ja kyläyhdistysaktiiveille sekä kuljettaja-Askolle. Näimme paljon energiaa antavaa kauneutta ja aktiivista vaikuttamista hyvän miljöön puolesta.