Isäni: Aseenvalmistustyökalujen sorvaaja

Suojeluskuntain Yliesikunnan järjestelyissä elokuussa 1919 perustettiin itsenäinen taisteluvälineosasto, jonka asepaja aloitti vanhojen venäläisten ja japanilaisten sotasaaliskiväärien korjaustyön Helsingissä.

Vuonna 1927 asepaja muutti Riihimäelle, kun oli ostettu siellä lopettaneen Oy Suomen ampumatarviketehdas Oy:n tilat ja tontti, jolla Sako tälläkin hetkellä sijaitsee. Vielä samana vuonna asepajasta muodostettiin Suojeluskuntain Ase- ja Konepaja Osakeyhtiö (Sako Oy). Sakon lisäksi perustettiin kaksi muuta yhtiötä: Suojeluskuntain Kauppa Osakeyhtiö ja Suojeluskuntain Kustannus-Osakeyhtiö. Kolmella yhtiöllä oli yhteinen hallintoneuvosto, jonka puheenjohtajana vuoteen 1944 asti toimi P.E.Svinhufvud.

Isäni aloitti työnsä Sakossa vuoden 1931 alussa työkalusorvaajana. Ammattitaito oli opittu eri konepajoissa Salossa ja Lahdessa paljolti pelkästään käytännön työssä. Tässä ammatissa Sakossa hän teki elämäntyönsä ja jäi eläkkeelle 1965.

1930-luvun poliittisissa oloissa Suojeluskuntain omistamassa asetehtaassa työskentely ei entiselle punavangille ollut varmaan aivan yksinkertaista. Kun on rautainen ammattitaito ja taito pitää suunsa supussa, ei mainittavia ongelmia kuitenkaan ilmennyt. Työttömyyden piinaamassa maassa pysyvän työpaikan pitäminen ja perheen toimeentulon turvaaminen oli kaikkein tärkeintä. Ei isäni myöhemminkään ollut poliittisesti aktiivinen, kävi kyllä aina äänestämässä. Väinö Salmi työuransa alussa v. 1920

Minä synnyin talvisodan syttymisvuotena ja isäni työskenteli tärkeässä aseita valmistavassa teollisuudessa kuten vielä jatkosodankin aikana. Varsinaisiin sotatoimiin hän ei siten joutunut. Tässä oli rajoitteena tietysti jo korkea yli 40 vuoden ikäkin. Äiti oli kotona perheen hyvinvoinnista huolehtimassa, kuten tuohon aikaan yleensä oli tapana. Perheeseen kuului vielä sisareni, minua 12 vuotta vanhempi. Hän kirjoitti ylioppilaaksi Riihimäen Lyseosta (yhteislyseo) vuonna 1947.

Tältä pohjalta voi yrittää muistaa ja muistiin kirjoittaa erilaisia tapahtumia kotipiiristä ja Riihimäeltä yleensäkin. Ovatko ne mielenkiintoisia jää sitten nähtäväksi.

Sakon työkaluosaston porukkaa 8.7. 1959

Reijo Salmi, Tampere, juuret Riihimäellä, valmistuin ekonomiksiTurussa 1961. Sitten heti työelämään ja 1963 Alkon palvelukseen. Olin monilla paikkakunnilla erilaisissa myymäläverkoston tehtävissä. 1990 alkaen olin Helsingissä Alkon johtokunnassa ja 1995 tulin nimitetyksi yhtiön toimitusjohtajaksi, mistä tehtävästä jäin eläkkeelle 2001 ja muutin Tampereelle. Sain sitten vielä kauppaneuvoksen arvon.

Reijo Salmi

Reijo Salmi itse v. 1941 valmiina jatkosotaan


Väinö Salmi Sakon työpajassa v. 1941